Deserki w słoiczku

Pomysł na deser w tej formie zrodził się spontanicznie. Upiekłam ciasto szpinakowe. Nadmiar pokruszyłam na dno słoiczków, tworząc przy tym piękne zielone podszycie dla kolejnych słodkich warstw deseru.


 Składniki:



Składniki na warstwę śmietankową:
500ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 galaretki wiśniowe.

Składniki na krem budyniowy:
1 kostka masła,
1 szklanka mleka,
1 budyń śmietankowy,
1/2 szklanki cukru,
2 żółtka,
1 płaska łyżka żelatyny.

Do dekoracji:
opakowanie rurek z kremem,
duże guziczki czekoladowe,
posypka czekoladowa.



Na dno słoiczków wykładamy pokruszony biszkopt. Przepis na niego znajduje się tutaj.

Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1½  szklanki wody. Odstawiamy do stężenia, a następnie kroimy w nieregularne kształty. Drugą galaretkę wsypujemy do szklanki i dopełniamy gorącą wodą. Rozpuszczamy, chłodzimy. 

Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, słodzimy. Gdy jest sztywna, nie przerywając ubijania dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną galaretkę. Gdy masa jest jednolita wtedy dodajemy pokrojoną galaretkę i mieszamy już łyżką. Krem wykładamy na biszkopt.

Budyń ugotować w 1 szklance mleka i ostudzić. Masło ubić na puszysty krem. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem z masłem. Ciągle mieszając, dodawać zimny budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na wierzch warstwy śmietankowej. Dekorujemy rurką, czekoladką i posypką.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty