Deserki w słoiczku
Pomysł na deser w tej formie zrodził się spontanicznie. Upiekłam ciasto szpinakowe. Nadmiar pokruszyłam na dno słoiczków, tworząc przy tym piękne zielone podszycie dla kolejnych słodkich warstw deseru.
Okruchy ciasta szpinakowego,
Składniki na warstwę śmietankową:
500ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 galaretki wiśniowe.
Składniki na krem budyniowy:
1 kostka masła,
1 szklanka mleka,
1 budyń śmietankowy,
1/2 szklanki cukru,
2 żółtka,
1 płaska łyżka żelatyny.
Do dekoracji:
opakowanie rurek z kremem,
duże guziczki czekoladowe,
posypka czekoladowa.
Jedną galaretkę rozpuszczamy w 1½ szklanki wody. Odstawiamy do stężenia, a
następnie kroimy w nieregularne kształty. Drugą galaretkę wsypujemy do szklanki
i dopełniamy gorącą wodą. Rozpuszczamy, chłodzimy.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy, słodzimy. Gdy jest
sztywna, nie przerywając ubijania dodajemy rozpuszczoną, schłodzoną galaretkę.
Gdy masa jest jednolita wtedy dodajemy pokrojoną galaretkę i mieszamy już
łyżką. Krem wykładamy na biszkopt.
Budyń ugotować w 1 szklance mleka i
ostudzić. Masło ubić na puszysty krem. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem z
masłem. Ciągle mieszając, dodawać zimny budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną
żelatynę. Całość przekładamy do rękawa cukierniczego i wykładamy na wierzch
warstwy śmietankowej. Dekorujemy rurką, czekoladką i posypką.
uroczo wyglądają :D
OdpowiedzUsuńMniam... pysznie:)
OdpowiedzUsuńFajne deserki :-)
OdpowiedzUsuńKolory zachęcają. Na pewno były pyszne
OdpowiedzUsuńale śliczne ma kolorki
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńw sam raz dla moich dzieciaków!
OdpowiedzUsuń