RODZYNKOWIEC
Przepis na
ulubione ciasto mojej mamy. Specjalistką i autorką jest jej koleżanka i to
właśnie od niej pochodzi ten przepis. Tym razem nic w nim nie zmieniałam,
bo deser ten jest naprawdę idealny w smaku i skradł podniebienia każdego, kto
go próbował! Zachęcam do przygotowania ;)
Biszkopt:
6 jaj,
1 szkl cukru,
6 łyżek mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
2-3 łyżki kakao,
Masa rodzynkowa:
1 gorzka czekolada,
1 mleczna czekolada,
½ kostki masła.
Masa budyniowa:
½ l mleka,
6 łyżek cukru,
Cukier waniliowy,
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej,
1 kostka masła lub margaryny,
2 łyżki kakao,
2 łyżki wódki.
40dkg rodzynek namoczyć na noc w 1 szkl wódki. Odsączyć na
sicie. Alkoholem z rodzynek nasączyć obie części biszkoptu.
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić, dodać cukier oraz żółtka.
Na kniec dodać przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Piec ok 40
minut w 170st C.
Czekoladę oraz masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Połączyć z
osączonymi rodzynkami.
Ugotować budyń. Wystudzić. Masło ubić na puszysty krem, dodać
budyń, kakao oraz wódkę. Ubijać do uzyskania jednolitej konsystencji.
Nasączony spód biszkoptu posmarować dżemem z czarnej
porzeczki, na to wyłożyć ½ masy budyniowej. Przykryć drugą połową biszkoptu. Na
wierzch wyłożyć masę budyniową a na to wystudzoną masę rodzynkową.
Smacznego!
Musi pysznie smakować
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i pewnie tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńzapisuję, muszę koniecznie przetestować!
naprawdę polecam!
UsuńJadłam kiedyś to ciasto, ale rodzynki były chyba w alkoholu! To takie pyszne, domowe ciasto na wyjątkowe okazje- muszę sobie ten smak przypomnieć :)
OdpowiedzUsuńTutaj rowniez rodzynki sa namoczone w alkoholu.
UsuńWow! Ale pyszności!
OdpowiedzUsuńNie znałam ale widzę, że mega czekoladowe ;|D
OdpowiedzUsuńTak czekoladowe i rodzynkowe. My je uwielbiamy ;)
UsuńMniam Mniam mniam <3
OdpowiedzUsuńWygląda fantatsycznie <3 Jak tylko serwis naprawi mój piekarnik, to od razu upiekę to ciasto :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie. Przepis nie jest skomplikowany, a ciasto prezentuje się naprawdę fajnie.
UsuńTo ciasto jest obłędne!
OdpowiedzUsuńTak, ulubiony deser mojej mamy ;)
UsuńJeszcze zdecydowanie lepsze rodzynki namoczone w rumie
OdpowiedzUsuńBrzmi ciekawie ;-)
UsuńJaki rozmiar blaszki ?
OdpowiedzUsuńJaka blaszka?
OdpowiedzUsuńPoproszę o rozmiar blachy 😉
OdpowiedzUsuń