CIASTO SZPINAKOWE
Piękny
zielony kolor można uzyskać bez użycia sztucznych barwników.
Ciasto
można podawać w dowolnej formie.
Ciasto:
450g mrożonego szpinaku,
3 duże jaja,
250g cukru,
1 cukier waniliowy,
1 szklanka oleju,
2 szklanki mąki tortowej (typ 550),
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
Przełożenie:
500ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
1/3 szklanki wody,
Ponadto:
owoce granatu owoce do dekoracji
Żelatynę
łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia.
Jaja
wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do
pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160oC.
Po
wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część
kroimy na części.
Śmietankę
ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i roztopioną żelatynę. Na ciasto wykładamy
śmietanę i posypujemy okruchami.
Komentarze
Prześlij komentarz