CIASTO SZPINAKOWE

Piękny zielony kolor można uzyskać bez użycia sztucznych barwników.
Ciasto można podawać w dowolnej formie.



Ciasto:
450g mrożonego szpinaku,
3 duże jaja,
250g cukru,
1 cukier waniliowy,
1 szklanka oleju,
2 szklanki mąki tortowej (typ 550),
3 łyżeczki proszku do pieczenia,

Przełożenie:
500ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
1/3 szklanki wody,

Ponadto:
owoce granatu owoce do dekoracji


Szpinak rozmrażamy i odciskamy.
Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia.

Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160oC.
Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i roztopioną żelatynę. Na ciasto wykładamy śmietanę i posypujemy okruchami.



Smacznego

Komentarze

Popularne posty