ROLADA Z JABŁKIEM

Dziś publikuję przepis na zawijaną roladę z jabłkiem.
Nie jest zbyt słodka dlatego od razu podbiła nasze serca.
Polecam każdemu, kto chce w szybki i prosty sposób przygotować smaczny deser.






Biszkopt
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa
5 dużych kwaśnych jabłek
2 dowolne galaretki (ja dałam truskawkową)
1 szklanka wrzątku

Jaja powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5minut). Dodajemy kolejno żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
Płaską dużą formę wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec 15min w 170oC. Natychmiast po upieczeniu wykładamy biszkopt na ściereczkę i zwijamy. Odkładamy w takiej formie do wystygnięcia.

Galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Podsmażamy w garnku przez ok 5 minut, a następnie dodajemy jeszcze ciepłą galaretkę. Dokładnie mieszamy. Ostawiamy i czekamy, aż masa jabłkowa zacznie tężeć.

Wystudzoną roladę rozwijamy ze ściereczki. Rozprowadzić równomiernie nadzienie jabłkowe i ponownie zwinąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu roladę oprószyć cukrem pudrem.


SMACZNEGO

Komentarze

  1. Ciasto wygląda znakomicie. Koniecznie muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej polecam. Zachęcam również do pochwalenia się swoim zdjęciem ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty