ROLADA Z JABŁKIEM
Dziś publikuję przepis na zawijaną roladę z jabłkiem.
Nie jest zbyt słodka dlatego od razu podbiła nasze serca.
Polecam każdemu, kto chce w szybki i prosty sposób przygotować smaczny deser.
Biszkopt
5 jaj
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
½ łyżeczki proszku do
pieczenia
Masa jabłkowa
5 dużych kwaśnych jabłek
2 dowolne galaretki (ja dałam truskawkową)
1 szklanka wrzątku
Jaja powinny być w
temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę.
Dodajemy partiami cukier i ubijamy dosyć długo (ok 5minut). Dodajemy kolejno
żółtka. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Ustawiamy obroty
miksera na najmniejsze i dodajemy po łyżce mąki.
Płaską dużą formę
wykładamy papierem do pieczenia, na który wykładamy masę, wyrównujemy. Piec
15min w 170oC. Natychmiast po upieczeniu wykładamy biszkopt na ściereczkę i
zwijamy. Odkładamy w takiej formie do wystygnięcia.
Galaretki
rozpuszczamy w szklance wrzątku. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Podsmażamy w garnku przez ok 5 minut, a następnie dodajemy jeszcze ciepłą
galaretkę. Dokładnie mieszamy. Ostawiamy i czekamy, aż masa jabłkowa zacznie
tężeć.
Wystudzoną roladę
rozwijamy ze ściereczki. Rozprowadzić równomiernie nadzienie jabłkowe i
ponownie zwinąć. Włożyć do lodówki na kilka godzin. Po wyjęciu roladę oprószyć cukrem pudrem.
SMACZNEGO
Ciasto wygląda znakomicie. Koniecznie muszę wypróbować przepis.
OdpowiedzUsuńJak najbardziej polecam. Zachęcam również do pochwalenia się swoim zdjęciem ;)
Usuń