STEFANKA
Stefanka, czyli czekoladowe ciasto z kaszą manną. Nietypowy, wilgotny i pożywny deser dla małych i dużych łakomczuchów! Deser robi się naprawdę szybko.
Składniki:
2 łyżki wiórków kokosowych,
5 paczek herbatników.
1 l mleka,
1 szkl cukru,
Kostka margaryn,
1 szkl kaszy mannej,
2 łyżki kakao,
1 cukier waniliowy
Polewa:
100 g masła ,
½ szkl
cukru,
2-3
łyżki kakao,
2 łyżki
gorącej wody.
- Mleko, margarynę, cukier i kakao zagotować. Następnie dodać kaszę manną, cały czas mieszając. Gotować około 5 minut. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu wyłożyć, lekko uciskając herbatniki.
- Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia. Jeszcze gorącą polać wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi.
Ja zamiast polewy daje galaretke i owoce.😊
OdpowiedzUsuńRównież ciekawy pomysł ;)
Usuń