STEFANKA

Stefanka, czyli czekoladowe ciasto z kaszą manną. Nietypowy, wilgotny i pożywny deser dla małych i dużych łakomczuchów! Deser robi się naprawdę szybko.


Składniki:
2 łyżki wiórków kokosowych,
5 paczek herbatników.
1 l mleka,
1 szkl cukru,
Kostka margaryn,
1 szkl kaszy mannej,
2 łyżki kakao,
1 cukier waniliowy

Polewa: 
100 g masła ,
½ szkl cukru,
2-3 łyżki kakao,
2 łyżki gorącej wody.

  1. Mleko, margarynę, cukier i kakao zagotować. Następnie dodać kaszę manną, cały czas mieszając. Gotować około 5 minut. Blachę wyłożyć herbatnikami, wylać na nie gorącą masę. Na wierzchu wyłożyć, lekko uciskając herbatniki.
  2. Wszystkie składniki polewy umieścić w garnuszku. Doprowadzić do wrzenia. Jeszcze gorącą polać wierzch ciasta i posypać wiórkami kokosowymi.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty