tatar wołowy

Klasyczna przekąska wołowa. 


Składniki:
400g mięsa wołowego (polędwica),
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sosu sojowego,
2 łyżki zimnej wody,
2 łyżeczki musztardy stołowej,
2 ogórki kiszone,
1 cebula.

Mięso należy zmielić w maszynce lub drobno posiekać nożem. Do wołowiny dodajemy oliwę, sól, sos sojowy, pieprz, musztardę oraz zimną wodę. Całość mieszamy przez ok 5 minut. Jeśli tatar jest zbyt mało przyprawiony, dodajemy odrobinę sosu sojowego i pieprzu. Dzięki wodzie tatar będzie delikatniejszy, oliwa natomiast zapobiega ściemnianiu się mięsa.

Cebulę oraz ogórki drobno siekamy w kosteczkę. 

Z mięsa uformować dwie kule, spłaszczyć i ponacinać nożem. Po bokach ułożyć cebulkę i ogórek. 


Komentarze

Popularne posty