tatar wołowy
Klasyczna przekąska wołowa.
Składniki:
400g mięsa wołowego (polędwica),
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/4 łyżeczki pieprzu,
1/2 łyżeczki soli,
1 łyżeczka sosu sojowego,
2 łyżki zimnej wody,
2 łyżeczki musztardy stołowej,
2 ogórki kiszone,
1 cebula.
Mięso należy zmielić w maszynce lub drobno posiekać nożem. Do wołowiny dodajemy oliwę, sól, sos sojowy, pieprz, musztardę oraz zimną wodę. Całość mieszamy przez ok 5 minut. Jeśli tatar jest zbyt mało przyprawiony, dodajemy odrobinę sosu sojowego i pieprzu. Dzięki wodzie tatar będzie delikatniejszy, oliwa natomiast zapobiega ściemnianiu się mięsa.
Cebulę oraz ogórki drobno siekamy w kosteczkę.
Z mięsa uformować dwie kule, spłaszczyć i ponacinać nożem. Po bokach ułożyć cebulkę i ogórek.
Komentarze
Prześlij komentarz