chleb babuni
Pyszny i chrupiący chleb z dużą ilością ziaren.
Składniki:
20g świeżych drożdży,
500ml ciepłej wody,
1 łyzeczka cukru,
2 łyżeczki soli,
400g mąki pszennej,
100g mąki żytniej pełnoziarnistej,
1/2 szklanki otrąb żytnich,
4 łyżki nasion dyni,
3 łyżki pestek słonecznika,
5 łyżek siemienia lnianego.
Drożdże łączymy z ciepłą wodą oraz cukrem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 15 minut.
Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki. mieszamy w misie z hakiem lub łyżką. Ciasto jest dosyć rzadkie. Przekładamy do formy keksowej (ja mam formę 11x35cm). Ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok godzinę w ciepłe miejsce.
Pieczemy w 200oC przez 40-50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz