babka daktylowa

Składniki:
200g niesiarkowanych daktyli,
250ml wody,
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
125g miękkiego masła,
1 duże jajko,
2 średniej wielkości jabłka,
185g mąki pszennej



Daktyle umieszczamy w rondelku, zalewamy wodą i gotujemy przez 5 minut, powinny się lekko rozpaść. Zdejmujemy ze źródła ciepła, dodajemy sodę (masa się pieni), odstawiamy do wystygnięcia.
Masło ubijamy na puszystą masę. Dodajemy jajko, mąkę a na koniec starte na tarce jabłka oraz daktyle. Całość mieszamy do połączenia składników.
Przekładamy do sylikonowej formy na babkę. Pieczemy ok 40 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i od razu wyjmujemy z formy.
Po wystygnięciu polewamy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Dekorujemy kolorową posypką.

Smacznego! 

Komentarze

Popularne posty