ORZECHOWY KOPIEC KRETA
Oj bardzo dawno mnie tu nie było!
Wracam do was z nieklasycznym przepisem na kopiec kreta.
Kakaowy biszkopt z czekoladą i orzechami, bita śmietana oraz banany!
Przepis jest na tortownice o średnicy 23cm.
Składniki:
4 duże jaja,
120g miękkiego masła,
100g cukru trzcinowego,
100g mąki tortowej,
30g niesłodzonego kakao,
16g proszku do pieczenia,
50g wiórków czekoladowych,
100g mąki z orzechów arachidowych.
Krem:
500ml śmietanki 30 lub 36%,
2 łyżki cukru,
250g mascarpone lub 2 płaskie łyżeczki żeatyny,
150g wiórków czekoladowych,
3 duże banany.
Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wlewamy do miski, dodajemy cukier oraz miękkie masło, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę kakao, proszek do pieczenia, na koniec dodajemy mąkę orzechową i wiórki czekoladowe. Gdy wszystko będzie miało jednolitą konsystencję dodajemy ubite na sztywno białka. Całość przekładamy do okrągłej foremki o średnicy 23cm. Pieczemy ok 35 minut w 180oC. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w uchylonym piekarniku, a po tym czasie studzimy na kratce przez ok 1 godzinę.
Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Jeśli ktoś nie ma w domu mascarpone można użyć żelatynę. 2 płaskie łyżeczki wsypujemy do kubka, zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Żelatynę rozgrzewamy do postaci płynnej i wlewamy szybkim ruchem do ubijanej śmietanki. Na koniec dodajemy wiórki czekoladowe.
Górną część biszkoptu obcinamy, w dolnej części robimy delikatny rowek, który wypełniamy połówkami banana, skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch wykładamy cały krem śmietankowy i przykrywamy pokruszonym biszkoptem. Wstawiamy do lodówki. Oczywiście ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy całość "się przegryzie".
Wspaniały kopiec kreta <3!
OdpowiedzUsuńDziękuję! Dzieki orzrchom smakujeninaczej niż klasyczny.
UsuńWygląda naprawdę apetycznie. Zapisuje przepis!
OdpowiedzUsuńCo ja widzę, kopiec kreta w jeszcze lepszym wydaniu :D
OdpowiedzUsuńten przepis jest świetny!
UsuńZ chęcią spróbuję. Dawno nie robiłam żadnego ciasta
OdpowiedzUsuńKiedy nowy przepis? Czekam z niecierpliwością
OdpowiedzUsuń