ORZECHOWY KOPIEC KRETA


Oj bardzo dawno mnie tu nie było! 
Wracam do was z nieklasycznym przepisem na kopiec kreta.
Kakaowy biszkopt z czekoladą i orzechami, bita śmietana oraz banany!


Przepis jest na tortownice o średnicy 23cm.
Składniki:
4 duże jaja,
120g miękkiego masła,
100g cukru trzcinowego,
100g mąki tortowej,
30g niesłodzonego kakao,
16g proszku do pieczenia,
50g wiórków czekoladowych,
100g mąki z orzechów arachidowych. 

Krem:
500ml śmietanki 30 lub 36%,
2 łyżki cukru,
250g mascarpone lub 2 płaskie łyżeczki żeatyny,
150g wiórków czekoladowych,
3 duże banany.




Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka wlewamy do miski, dodajemy cukier oraz miękkie masło, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę kakao, proszek do pieczenia, na koniec dodajemy mąkę orzechową i wiórki czekoladowe. Gdy wszystko będzie miało jednolitą konsystencję dodajemy ubite na sztywno białka. Całość przekładamy do okrągłej foremki o średnicy 23cm. Pieczemy ok 35 minut w 180oC. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w uchylonym piekarniku, a po tym czasie studzimy na kratce przez ok 1 godzinę. 

Wykonanie kremu:
Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Jeśli ktoś nie ma w domu mascarpone można użyć żelatynę. 2 płaskie łyżeczki wsypujemy do kubka, zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy na kilka minut do napęcznienia. Żelatynę rozgrzewamy do postaci płynnej i wlewamy szybkim ruchem do ubijanej śmietanki. Na koniec dodajemy wiórki czekoladowe.

Górną część biszkoptu obcinamy, w dolnej części robimy delikatny rowek, który wypełniamy połówkami banana, skrapiamy sokiem z cytryny. Na wierzch wykładamy cały krem śmietankowy i przykrywamy pokruszonym biszkoptem. Wstawiamy do lodówki. Oczywiście ciasto najlepiej smakuje kolejnego dnia, gdy całość "się przegryzie". 





Komentarze

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Dzieki orzrchom smakujeninaczej niż klasyczny.

      Usuń
  2. Wygląda naprawdę apetycznie. Zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  3. Co ja widzę, kopiec kreta w jeszcze lepszym wydaniu :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Z chęcią spróbuję. Dawno nie robiłam żadnego ciasta

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedy nowy przepis? Czekam z niecierpliwością

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty