Śledź z wędzoną makrelą

 Czy zastanawiacie się już nad nową wersją śledzia na tegoroczne święta? Coś nowego w mojej kuchni to śledź z wędzoną makrelą. Zrobiłam dziś, aby wypróbować przed Bożym Narodzeniem. Ryba okazała się hitem.Wszystkim domownikom bardzo posmakowała, dlatego zagości u nas również na Wigilii.  

Składniki:
1/2 kg solonych śledzi.

Farsz:
ok 200 g wędzonej makreli,
1 cebula,
10g suszonych grzybów,
3 ogórki kiszone,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
pieprz, sól,
oliwa z oliwek.

Dekoracja:
majonez,
świeża natka pietruszki.

Filety śledziowe wymoczyć w zimnej wodzie przez noc.

Grzyby ugotować w niewielkiej ilości wody przez ok 2 minuty. Jeśli po tym czasie nadal są twarde, zostawiamy pod przykryciem w wodzie.

Makrelę obrać ze skóry i dokładnie oczyścić z ości. Zemleć przez maszynkę razem z cebulą i grzybami.

Ogórki kiszone kroimy w drobną kosteczkę. 

Wszystko razem dokładnie połączyć, dodać koncentrat. Doprawić do smaku.

Pastą smarować płaty śledziowe, zawinąć jak rolmopsy i spiąć wykałaczką. Ułożyć na talerzu. Polać oliwą, posypać świeżo mielonym pieprzem. Na każdym rolmopsie kładziemy odrobinę majonezu i natkę pietruszki. Wstawiamy na ok 12 godzin do lodówki.








Komentarze

  1. Wyglądają, bardzo apetycznie. Chętnie bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam śledziki. Świetna propozycja

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne nadzienie, tak jeszcze nie jadłam śledzi 🙂

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda apetycznie - uwielbiam śledziki, więc chętnie skorzystam z przepisu :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajna propozycja. Myślę, że od przetestowania przy rodzinnych spotkaniach!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam śledzie pod każdą postacią. Chętnie sprawdzę ten przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jestem z pokolenia, które śledzie może pochłaniać na kilogramy, także zapisuje ten przepis!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty