MAKOWA CHMURKA
Składniki na ciasto
kruche:
150g mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g masła
30g cukru pudru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 żółtka
Składniki na bezę:
3 białka
140g cukru
szczypta soli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki na warstwę
makową:
500g suchego maku,
150g cukru,
3 łyżki miodu,
kandyzowana skórka pomarańczowa,
100g rodzynek,
50g płatków migdałowych,
50g posiekanych orzechów włoskich,
6 białek.
Składniki na krem
śmietankowy:
250g serka mascarpone
500ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 10minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia.
Beza: Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać
cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać mąkę
ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na pergamin o takich samych wymiarach co
kruchy blat. Bezę piec przez 40 minut w 130ºC. Upieczoną wyjąć z
piekarnika. Wystudzić.
Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak
przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystkie składniki
wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.
Wyłozyć na lekko zapieczony kruchy spód. Piec 20 minut w temperaturze 180ºC do
zarumienienia.
Na warstwę
makową wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłożyć bezę.
Chłodzić kilka godzin w lodowce.
To ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńJest przepyszne :)
UsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńtak jest! ;-)
UsuńFajne apetycznie ciacho :)
OdpowiedzUsuńzachęcam do wypróbowania
UsuńPyszne. Myślę, że zamiast tradycyjnego makowca na święta zrobię taką wersję.
OdpowiedzUsuńTak, ja tak własnie eksperymentowałam i muszę powiedzieć że smakował rewelacyjnie!
Usuń