MAKOWA CHMURKA




Składniki na ciasto kruche:

150g mąki 

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

100g masła

30g cukru pudru

1 łyżeczka cukru waniliowego

3 żółtka

 

Składniki na bezę:

3 białka

140g cukru

szczypta soli

2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

 

Składniki na warstwę makową:

500g suchego maku,

150g cukru,

3 łyżki miodu,

kandyzowana skórka pomarańczowa,

100g rodzynek,

50g płatków migdałowych,

50g posiekanych orzechów włoskich,

6 białek.

 

Składniki na krem śmietankowy:

250g serka mascarpone

500ml śmietanki 30%

2 łyżki cukru pudru


Kruchy spód: Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę (ok. 20x30cm) i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 10minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia.

Beza: Białka z solą ubić na puszystą pianę. Ciągle miksując porcjami dodawać cukier, do otrzymania gęstej, lśniącej piany. Kolejno dodać mąkę ziemniaczaną. Ubitą pianę wyłożyć na pergamin o takich samych wymiarach co kruchy blat. Bezę piec przez 40 minut w 130ºC. Upieczoną wyjąć z piekarnika. Wystudzić.

Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wyłozyć na lekko zapieczony kruchy spód. Piec 20 minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia.

 Wykonanie kremu: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

Na warstwę makową wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłożyć  bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty