galaretka drobiowa

Galaretki smaczne i z dużą ilością kolagenu. Bez dodatku żelatyny. Dzięki długiemu i powolnemu gotowaniu po wystygnięciu wywar zastyga i otrzymujemy pyszną przekąskę. 


Składniki:
1 kg udek z kurczaka
1 udziec z indyka (ok 1hg)
5 marchewek
1 pietruszka
pęczek natki pietruszki
1/2 dużego selera lub 1 mały
1/2 pora
4 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
3 litry wody
zielony groszek (konserwowy, mrożony lub świeży)



Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować na bardzo wolnym ogniu rzez ok 3 godziny. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze 30 minut.

Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić przez gazę. Mięso oddzielić od kości, rozdrobnić. 

Na dno miseczki wykładamy groszek i marchewkę, a następnie zalewamy wywarem. Gdy całość wystygnie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Smacznego!

Dziękuję, że tutaj jesteś!
Zostaw komentarz, napisz co sądzisz o  tym przepisie lub o blogu.
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).


Komentarze

  1. Przepis mojej babci :)) zawsze robiła coś podobnego, niestety samej już sie tak nie robi eh;

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię taką galaretę. Moja mama zawsze robi takie malutkie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty