galaretka drobiowa
Galaretki smaczne i z dużą ilością kolagenu. Bez dodatku żelatyny. Dzięki długiemu i powolnemu gotowaniu po wystygnięciu wywar zastyga i otrzymujemy pyszną przekąskę.
Składniki:
1 kg udek z kurczaka
1 udziec z indyka (ok 1hg)
5 marchewek
1 pietruszka
pęczek natki pietruszki
1/2 dużego selera lub 1 mały
1/2 pora
4 listki laurowe
10 ziarenek ziela angielskiego
1/2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka soli
3 litry wody
zielony groszek (konserwowy, mrożony lub świeży)
Mięso należy oczyścić i zalać wodą. Dodać listki laurowe,
ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować na bardzo wolnym ogniu rzez ok 3
godziny. Po tym czasie dodać warzywa i gotować jeszcze 30 minut.
Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić przez gazę. Mięso
oddzielić od kości, rozdrobnić.
Na dno miseczki wykładamy groszek i marchewkę, a
następnie zalewamy wywarem. Gdy całość wystygnie wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.
Smacznego!
Dziękuję, że tutaj jesteś!
Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).
Pysznosci :)
OdpowiedzUsuńPrzepis mojej babci :)) zawsze robiła coś podobnego, niestety samej już sie tak nie robi eh;
OdpowiedzUsuńBardzo lubię taką galaretę. Moja mama zawsze robi takie malutkie
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń