Kostka alpejska

 Robiąc to ciasto od razu wiedziałam, że będzie przepyszne. Nie wiedziałam jednak, że będzie to taki HIT! W składzie jest wszystko, co uwielbiam: beza, kajmak i ajerkoniak. Ten ostatni na potrzeby tego ciasta przygotowałam sama. Ciasto jest obłędnie wilgotne, miękkie, słodkie i chrupiące dzięki bezikom otoczonych masą ajerkoniakową z masłem. Bezy również robiłam sama, ale spokojnie można użyć tych ze sklepu.


Składniki na ajerkoniak:
5 żółtek,
1 szklanka cukru pudru,
1 łyżka cukru waniliowego,
1/2 szklanki mleka UHT,
1/2 szklanki spirytusu.

Składniki na biszkopt:
4 jaja,
100g cukru,
35g ciemnego kakao,
90g mąki pszennej,
Szczypta soli.

Nasączenie:
1 szklanka wrzątku,
2 łyżki kawy rozpuszczalnej,
1 łyżka cukru,
50ml amaretto.

Krem kajakowym z ajerkoniakiem:
400g masy kajakowej z puszki,
350g masła,
125ml ajerkoniaku,
300g bezików.

Ponadto:
500ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
250g serka mascarpone,
50g wiórek czekoladowych.

Ajerkoniak: Żółtka miksujemy z cukrem pudrem na puszysty krem. Dodać mleko, a następnie spirytus. Odstawić w zimne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas należy potrząsnąć butelką.

Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, ubijamy tak długo, aż będzie niewyczuwalny. Partiami dodajemy przesianą mękę wymieszaną z kakaem, mieszamy bardzo delikatnie rózgą kuchenną do połączenia składników. Bardzo ważnym etapem jest delikatne mieszanie masy jajecznej z mąką, ponieważ biszkopt rośnie wyłącznie dzięki ubitym jajom. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 40 minut w 170st C. Studzimy.

Nasączenie: Kawę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy amaretto. Całość mieszamy. 

Krem: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy po łyżce kajmak, nie przerywając ubijania

Śmietana: schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

Wykonanie: Na dno formy wykładamy biszkopt, nasączamy go kawą. Na wierzch wykładamy krem kajmakowy z pokruszonymi bezami. Chłodzimy w lodówce przez 3 godziny. Po tym czasie wykładamy warstwę śmietankową, którą posypujemy tartą czekoladą. Ponownie wstawiamy do lodówki.

Inspiracja na ciasto ze strony mojewypieki.com

Komentarze

  1. zrobienie ciasta wymaga czasu, ale efekt jest tego wart :)

    OdpowiedzUsuń
  2. robiłam kiedyś też to ciasto, choć słodkie to pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. ciężkie ciasto ale wygląda apetycznie i na kawałek bym sie skusila :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedno z moich ulubionych ciast :) Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Twoja kostka alpejska jest zachwycająca - faktura/struktura pianki jest idealna! To ciasto mimo miliona kalorii jest moim ukochanym ciastem i niejednokrotnie go robię, jednakże nie wychodzi mi tak doskonałe w prezencji jak Tobie mimo ogromnych starań :D Ale w pełni rekompensuje to smak i filiżanka aromatycznej kawy.

    OdpowiedzUsuń
  7. A kiedy dodajemy ajerkoniak ?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty