Tort cytrynowo- miętowy

Czy aby zrobić tort musi być jakaś okazja? Szybka dekoracja i torcik do niedzielnej kawki gotowy ;)

 Składniki na biszkopt (średnica 25cm):
5 dużych jaj,
3/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki mąki pszennej.

Składniki na poncz:
1 szklanka wody,
2 łyżeczki cukru,
Zapach cytrynowy,
Cytryna.

Składniki na masę cytrynową:
250ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,
1/5 szklanki wody,
sok z 1 cytryny.

Składniki na masę miętową:
250ml śmietany 30%,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka żelatyny,
1/5 szklanki wody,
2 garści świeżej mięty.



Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy mąkę wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Ciasto wlewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 3 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem.

Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu cytrynowego.

Krem cytrynowy: Żelatynę zalewamy wodą. Odstawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę wstawiamy do mikrofali na 15 sekund, gdy będzie roztopiona dodajemy sok z cytryny.  Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę z sokiem.

Krem miętowy: Śmietankę wlewamy do garnuszka, dodajemy miętę, a następnie doprowadzamy do wrzenia, wyłączamy kuchenkę i ostawiamy do wystygnięcia. Żelatynę zalewamy wodą. pozostawiamy do napęcznienia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem. Żelatynę wstawiamy do mikrofali na 15 sekund. Do ubitej śmietany dodajemy żelatynę z sokiem.





Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty