Pasta z zielonego groszku
Zielona pasta na pieczywo to fajna odmiana zwykłych kanapek. Groszek w połączeniu z limonką, czosnkiem i pietruszką tworzy coś niesamowitego. Uwielbiamy smak świeżego pieczywa z groszkową pastą.
Składniki:
1 puszka zielonego groszku,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka pietruszki,
1 łyżka pestek dyni,
sok z połowy cytryny,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól i pieprz do smaku.
Groszek należy odsączyć z zalewy. Wrzucamy go do blendera, dodajemy zioła, pestki, oliwę z oliwek, sok z cytryny. Gdy wszystko jest już rozdrobnione dodajemy pieprz i sól do smaku. Miksujemy dalej. Pasta musi mieć kremową konsystencję.
pyszna pasta :)
OdpowiedzUsuńTrochę jak połączenie pesto i guakamole, muszę pokazać to mojej wege córce :)
OdpowiedzUsuńSuper, z groszku chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuń