Góra lodowa
To ciasto wiele razy rzuciło mi się w oczy szukając inspiracji na desery. Wydawało mi się bardzo pracochłonne, dlatego dosyć długo ociągałam się, aby zabrać się za jego realizację. Uznałam, że święta będą idealną okazją. Tak, wiem przepisów i wersji tego ciasta jest mnóstwo, ale zachęcam was do wypróbowania mojego autorskiego przepisu na górę lodową. Kropką nad "i" jest dwukolorowa polewa z dodatkiem mleka w proszku. Ciasto najlepiej przygotować dzień lub dwa dni przed imprezą.
Składniki na biszkopt:
6 dużych jaj,
3/4 szklanki cukru,
1 szklanka mąki pszennej,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
Składniki na krem:
700ml mleka,
3 żółtka,
150g cukru,
40g budyniu waniliowego,
75g mąki pszennej,
75g mąki pszennej,
200g masła,
Poncz:
3 szklanki naparu z kawy,
2 łyżki cukru,
50ml amaretto,
2 łyżki cukru,
50ml amaretto,
Polewa:
200g masła,
1/2 szklanki wody,
1/2 szklanki cukru,
2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka,
1 łyżka kakao,
Ponadto:
opakowanie okrągłych biszkoptów (200g).
Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, ubijamy tak długo, aż będzie niewyczuwalny. Partiami dodajemy przesianą mękę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Bardzo delikatnie za pomocą rózgi kuchennej wszystko mieszamy do połączenia składników. Bardzo ważnym etapem jest delikatne mieszanie masy jajecznej z mąką, ponieważ biszkopt rośnie wyłącznie dzięki ubitym jajom. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 40 minut w 170st C. Studzimy. Dzielimy na dwie części.
Krem: 2 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Pozostałą część mleka wymieszać z mąką i żółtkami. Wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy folią, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Krem: 2 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Pozostałą część mleka wymieszać z mąką i żółtkami. Wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy folią, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, porcjami dodajemy budyń. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.
Poncz: Kawę i cukier rozpuszczamy w gorącej wodzie. Studzimy. Dodajemy amaretto. Całość mieszamy. Jeśli ktoś nie lubi kawy, ciasto można nasączyć herbatą.
Polewa: Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę oraz dodajemy masło. Całość podgrzewamy, aż całość się rozpuści. Do ciepłej masy dodajemy 2 szklanki mleka w proszku. Energicznie mieszamy na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, a do drugiej łyżkę mleka w proszku.
Wykonanie: Na dno formy wykładamy biszkopt, nasączamy go kawą. Na wierzch wykładamy połowę kremu maślanego. Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, który również nasączamy kawą i przykrywamy kremem. Biszkopty kroimy na pół, zanurzamy w kawie i pionowo wbijamy w wierzch ciasta w bliskich odległościach. Polewamy polewą jasną i ciemną. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
bardzo smacznie wygląda!
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, idealne do kawy :)
OdpowiedzUsuńNaprawdę polecam, jest idealne.
OdpowiedzUsuńTen deser jest nieco za słodki dla moich kubków smakowych, ale wyglądem przyciąga wzrok, aby się skusić na większy kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńTaką górę lodową to bym mogła jeść codziennie na śniadanie i kolację :)
OdpowiedzUsuń