Domowa frużelina wiśniowa
Owoce w żelu czyli frużelina. Domowa jest najsmaczniejsza. W ten sposób można utrwalać sezonowe owoce. Gorącą frużelinę wystarczy włożyć do wyparzonych słoiczków i mocno je zakręcić. Wykorzystuję ją do deserów, naleśników, lodów, a najczęściej wykorzystuje ją do tortów. Każdy rodzaj owoców wykorzystany do frużeliny, nada jej niepowtarzalny smak, kolor i konsystencję.
Składniki:
500g wiśni świeżych lub mrożonych,
6 łyżek cukru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej + 2 łyżki zimnej wody,
2,5 łyżeczki żelatyny + 5 łyżek wody.
Żelatynę wsypać do filiżanki, dodać do niej wodę, zamieszać i odstawić do napęcznienia na ok 10 minut.
Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Gdy owoce się zagotują dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą. Energicznie mieszając zagotować. Zdjąć ze źródła ciepła, dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Jeżeli frużelina okaże się zbyt rzadka należy dodać odrobinę napęczniałej żelatyny.
Jeżeli frużelina będzie zbyt gęsta po schłodzeniu należy dodać odrobinę wody i wymieszać.
Owoce wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy do momentu rozpuszczenia cukru. Gdy owoce się zagotują dodajemy mąkę rozmieszaną z wodą. Energicznie mieszając zagotować. Zdjąć ze źródła ciepła, dodać napęczniałą żelatynę, mieszać do jej całkowitego rozpuszczenia. Jeszcze gorącą wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Jeżeli frużelina okaże się zbyt rzadka należy dodać odrobinę napęczniałej żelatyny.
Jeżeli frużelina będzie zbyt gęsta po schłodzeniu należy dodać odrobinę wody i wymieszać.
Domowe najlepsze :)
OdpowiedzUsuńŚwietny dodatek do deserów :)
OdpowiedzUsuń