Bułeczki otrębowe

Pyszne bułeczki z otrębami żytnimi. Delikatne, puszyste i długo zachowują świeżość.
Idealne dla najmłodszych ;)


 Składniki na ok 15 sztuk:
500g mąki pszennej typ 650,
100g otrębów żytnich,
4 łyżki oleju,
2 łyżeczki soli,
30g drożdży,
4 łyżeczki cukru,
360ml ciepłego mleka.


Drożdże kruszymy do kubeczka. dodajemy cukier i ciepłe mleko. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut.


Suche składniki wsypujemy do miski. Łączymy  z drożdżowym zaczynem i zagniatamy (ja używam miksera z hakiem). Ciasto powinno być miękkie i gładkie. Miskę ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiay w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto wykładamy na stół, delikatnie zagniatamy, a następnie wycinamy szklanką bułeczki.  Gotowe bułeczki przekładamy na blachę. Przykrywamy ściereczką na ok 1 godzinę. Wyrośnięte bułki pieczemy ok 30 minut w temperaturze 180°C.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty