Beza z owocami

Tort bezowy wygląda obłędnie i smakuje najlepiej na świecie!
Nie tylko na wyjątkowe okazje.
Przepis na bezę jest jeden i warto się go trzymać.


Składniki na bezę:
6 białek,
1,5 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka soku z cytryny,


Składniki na krem:
500ml śmietanki 30%,
250g serka mascarpone,
1 łyżka cukru,

Ponadto:
1 granat,
2 kiwi,
250g borówek amerykańskich.


Beza: Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.

Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.


Krem: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

Masę nakładamy na bezę, posypujemy 1/3 części owoców. Przykrywamy drugim blatem bezowym, na to masa oraz owoce.


Smacznego!

Komentarze

  1. Ta ilość owoców na górze..aż się zapatrzyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Moja dziewczyna ma za kilka dni urodziny, spróbuję taki zrobić, może się uda. Na pewno takie dobre jedzonko byłoby większą niespodzianką niż jakikolwiek prezent :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rewelacyjny prezent. Moj maz kiedys tez zrobił mi tort urodzinowy w prezencie. Bylam mega pozytywnie zaskoczona! :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty