Sałatka śledziowa z burakiem

Sałatka śledziowa z pieczonymi buraczkami. U nas na świątecznym stole jest od pokoleń. 


Składniki:
4 podwójne filety śledziowe (matiasy),
1 cebula,
4 ziemniaki,
4 buraki,
4 jaja ugotowane na twardo,
5 łyżek majonezu,
pieprz i sól do smaku.


Ziemniaki gotujemy w mundurkach.
Buraki obieramy, zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok 1 godziny w 200st C.
Jaja gotujemy na twardo.

Filety śledziowe, cebulę, jaja oraz ugotowane warzywa kroimy w kostkę.

Na dnie miski wykładamy śledzie, następnie cebulkę. Smarujemy majonezem. Na to kładziemy buraki, ziemniaki, buraki. Każdą warstwę posypujemy solą i pieprzem. Każdą warstwę smarujemy majonezem. Na wierzch wysypujemy jaja.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty