Makowiec na cieście krucho drożdżowym

Makowiec z piękną szachownicą. Inne wydanie świątecznego makowca. Zachęcam do wypróbowania. 


Składniki na ciasto:
500g mąki,
250g masła lub margaryny,
2 jaja,
4 żółtka,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
60g drożdży,
100ml mleka,
4 łyżki cukru,
szczypta soli,

Masa makowa:
500g suchego maku,
150g cukru,
3 łyżki miodu,
kandyzowana skórka pomarańczowa,
100g rodzynek,
50g płatków migdałowych,
50g posiekanych orzechów włoskich,
6 białek.

Ciasto krucho- drożdżowe: Drożdże pokruszyć do miski, dodać cukier, ciepłe mleko oraz 3 łyżki mąki. Całość wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia. Kolejno dodać mąkę oraz pozostałe składniki. Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką, odstawić do ponownego wyrośnięcia. 

Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem. Po ok 5 minutach odlać wodę. Mak przepuścić trzykrotnie przez maszynkę. Wszystkie składniki wymieszać w misce. Na koniec dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać.

Ciasto podzielić na 3 części. Forma do pieczenia to ok 20x30cm. Pierwszy placek rozwałkować, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta i masa makowa. Z ostatniej części ciasta wycinamy paski i układamy kratkę na wierzchu. Pieczemy ok 1 godziny  w temperaturze 160st C.

Smacznego.

Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.

Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).

Komentarze

  1. uwielbiam makowce w kazdym wydaniu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również uwielbiam i staram się zawsze robic cos nowego.

      Usuń
  2. Taki inny niż wszystkie. Bardzo fajnie wygląda, smak pewnie też wspaniały:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z przekladaniem wierzchu ciasta jest troche zabawy, ale finalnie efekt jest zadowalajacy ;)

      Usuń
  3. Idealny na świąteczny stół <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealna propozycja na zbliżające się dużymi krokami święta :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy ktoś mi wyjaśni dlaczego nie można wydrukować tego przepisu,skoro i tak jest podawany do publicznej wiadomości? Tam gdzie przeważnie robię wypieki nie mam dostępu do internetu, więc skazana jestem ręcznie odpisywać przepisy, a to pochłania dużo czasu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Haneczko zaznacz tekst, skopiuj, wklej do edytora tekstowego, np. Word i wydrukuj. Niestety nie mam tu możliwości drukowania przepisów.

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję. Mam jeszcze jedno pytanie. W przepisie jest mowa o mleku, ale w podanych składnikach nigdzie nie ma mleka. 😁Jak to rozumieć, ile tego mleka trzeba?

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy przepis, uwielbiam makowce:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy pomysł na oryginalny makowiec. Zamawiam jeden kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty