tarta ze szpinakiem

Wytrawna tarta ze szpinakiem to jeden z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, a takie przepisy lubimy najbardziej. 


Składniki na kruchy spód:
2 żółtka,
200g masła,
1/2 łyżeczki soli,
szczypta gałki muszkatołowej,
2 szklanki mąki żytniej (ująć 2 łyżki),
2 łyżki gęstej śmietany 18%.

Składniki:
450 g szpinaku mrożonego,
3 ząbki czosnku,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka mąki pszennej,
sól, pieprz,
gałka muszkatołowa,
250 g serka kremowego śmietankowego,
250g sera feta.


Mąkę należy wsypać do miski. Dodać masło, sól, gałkę muszkatołową, żółtka oraz śmietanę szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty, podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia.

Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię wkładamy masło, podsmażamy na nim szpinak i czosnek. Obficie doprawiamy (zwłaszcza czosnkiem). Gdy szpinak już zwiotczeje, dodajemy śmietankę i serek. Całość dusimy cały czas mieszając. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Na koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser feta.


Zapraszam po ciekawe inspiracje, przepisy i akcesoria na ambition.pl

Święta z dbałością

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty