Szynka w ziołach

Jakie to szczęście mieć w domu faceta, który uwielbia gotować i eksperymentować w kuchni. Dziś przepis na aromatyczną szynkę w wykonaniu mojego męża, który w nocy nie mógł spać więc postanowił zrobić coś dobrego na śniadanie. Dobrze, że znalazł w lodówce świeże mięsko. Użył do tego swoich ulubionych przypraw i piekł ją w piekarniku przez 6 godzin. Wyszła znakomita! Soczysta, aromatyczna i taka smaczna, że na śniadanie zjedliśmy prawie połowę. 




Składniki:

1 kg schabu



Składniki na marynatę:

1-1,5 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka majeranku,

1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka czosnku w proszku,
1/2 łyżeczki tymianku,

1/2 łyżeczki rozmarynu,

5 kulek ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
4 łyżki oliwy,

Ponadto:
garść suszonych śliwek.



Marynata: Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły. Włożyć do naczynia w którym będziemy piec. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny. W tym przypadku mięso było pieczone od razu bez wcześniejszego marynowania.

Pieczenie: W  schabie robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy suszone śliwki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni C (grzanie góra - dół bez termoobiegu) pieczemy przez ok 5-6 godzin do momentu uzyskania wewnętrznej temperatury mięsa 65 st C. Gdy schab jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy na ok 15-20 minut, aby mięso mogło odpocząć, a sok z mięsa nie wypłynął.



Schab należy kroić ostrym nożem, aby mięso było gładko pokrojone i nie poszarpane. Ja do tego użyłam noża marki Ambition.

Smacznego!


Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.

Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).



Święta z dbałością


Komentarze

Popularne posty