Szynka w ziołach
Jakie to szczęście mieć w domu faceta, który uwielbia gotować i eksperymentować w kuchni. Dziś przepis na aromatyczną szynkę w wykonaniu mojego męża, który w nocy nie mógł spać więc postanowił zrobić coś dobrego na śniadanie. Dobrze, że znalazł w lodówce świeże mięsko. Użył do tego swoich ulubionych przypraw i piekł ją w piekarniku przez 6 godzin. Wyszła znakomita! Soczysta, aromatyczna i taka smaczna, że na śniadanie zjedliśmy prawie połowę.
Składniki:
1 kg schabu
Składniki na marynatę:
1-1,5 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka majeranku,
1/2 łyżeczki pieprzu,
1 łyżeczka majeranku,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka czosnku w proszku,
1/2 łyżeczki tymianku,
1/2 łyżeczki rozmarynu,
1 łyżeczka czosnku w proszku,
1/2 łyżeczki tymianku,
5 kulek ziela angielskiego,
2 liście laurowe,
4 łyżki oliwy,
Ponadto:
garść suszonych śliwek.
Marynata: Mięso dokładnie natrzeć i wymasować mieszanką przypraw. Ponakłuwać wykałaczką, aby przyprawy wszędzie dotarły. Włożyć do naczynia w którym będziemy piec. Zostawić w chłodnym miejscu na ok 24godziny. W tym przypadku mięso było pieczone od razu bez wcześniejszego marynowania.
Pieczenie: W schabie robimy nakłucie nożem. W dziurkę napychamy suszone śliwki. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folią aluminiową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 120- 130 stopni C (grzanie góra - dół bez termoobiegu) pieczemy przez ok 5-6 godzin do momentu uzyskania wewnętrznej temperatury mięsa 65 st C. Gdy schab jest już upieczony, wyjmujemy go z piekarnika i odstawiamy na ok 15-20 minut, aby mięso mogło odpocząć, a sok z mięsa nie wypłynął.
Schab należy kroić ostrym nożem, aby mięso było gładko pokrojone i nie poszarpane. Ja do tego użyłam noża marki Ambition.
Komentarze
Prześlij komentarz