mini bezy z owocami

Pyszne mini bezy z owocami, estetycznie prezentują się na talerzyku fala marki Ambition. Można tam znaleźć wiele ciekawych akcesoriów, przepisów i inspiracji.


 Składniki na bezę:
6 białek,
1,5 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka soku z cytryny,

Składniki na krem:
500ml śmietanki 30%,
250g serka mascarpone,
1 łyżka cukru pudru,

Ponadto:
truskawki,
maliny,
borówki amerykańskie,
czerwone porzeczki,
listki mięty.


Beza: Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę ziemniaczaną.

Ubitą pianę wykładamy na pergamin za pomocą worka cukierniczego tworząc gniazdka o średnicy ok 8cm. . Piekarnik nastawiamy na 120oC pieczemy 25 minut a następnie zmniejszamy temperaturę do 100oC i tak pieczemy przez ok 45 minut.Bezy będą chrupiące z zewnątrz i wilgotne (piankowe) w środku. Bezy powinny wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Krem: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.

Na środek bezy wykładamy krem. Dekorujemy owocami.



Święta z dbałością

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty