Leśny mech z truskawkami

Każdy słyszał, ale nie każdy robił. Polecam sprawdzony przepis na ciasto szpinakowe z dużą ilością truskawek! 



Ciasto:
450g mrożonego szpinaku,
3 duże jaja,
250g cukru,
1 cukier waniliowy,
1 szkl oleju,
2 szkl mąki tortowej (typ 550),
3 łyżeczki proszku do pieczenia,

Przełożenie:
500ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
1/3 szklanki wody,
500g truskawek,

Ponadto:
truskawki do dekoracji,
świeże liście mięty.


Szpinak rozmrażamy i odciskamy.
Żelatynę łączymy z wodą. Pozostawiamy do napęcznienia.

Jaja wraz z cukrem miksujemy na puszystą masę, dodajemy olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Dokładnie mieszamy. Pieczemy 45minut w 160oC.
Po wystudzeniu ciasta odkrajamy wierzchnią warstwę i kruszymy. Pozostałą część kroimy na części.

Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i roztopioną żelatynę. Truskawki kroimy na mniejsze częsci Dodajemy do śmietany, mieszamy delikatnie łyżką. Na ciasto wykładamy śmietanę, którą posypujemy okruchami.

Smacznego

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty