Beza z czereśniami
Słodkie czereśnie i słodka beza. Pyszne połączenie smakowe. Soczysty, efektowny i smaczny deser.
Składniki na bezę:
6 białek
1,5 szklanki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Składniki na krem:
500ml śmietanki 30%,
250g serka mascarpone,
1 łyżka cukru pudru,
Ponadto:
drylowane czereśnie.
Ponadto:
drylowane czereśnie.
Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.
Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.
Masę nakładamy na bezę, przykrywamy drugim blatem bezowym, na to masa oraz czereśnie.
Komentarze
Prześlij komentarz