Zupa krem z dyni

Postanowiłam przyrządzić jedną z ulubionych naszych zup. Ostatnio kremy często goszczą na naszym stole. Mimo, że obranie i wydrążenie dyni jest nieco pracochłonne i wymaga trochę zręczności to pozostała część dodatków przygotowuje się błyskawicznie. 


Składniki:
1/2 dyni (ok 2kg)
2 duże marchewki
2 korzenie pietruszki
5 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
garść pestek dyni
pęczek lubczyku
ok 1l wody

garść posiekanej natki pietruszki i koperku
1 łyżeczka cukry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 płaska łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
łyżka masła
200g gęstej śmietanki 12%


Do garnka wlać ok 1l wody, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, pestki, cebulę, czosnek, ziemniaki oraz obraną i wydrążoną dynię. Gotować ok 30 minut do momentu zmięknięcia wszystkich warzyw. Na sam koniec gotowania dodajemy pietruszkę oraz koperek, a także wszystkie przyprawy (pieprz, sól, cukier, paprykę, curry i kurkumę). 

Całość zblendować na gładki krem. Dodać łyżkę masła oraz śmietankę. Ponownie zagotować. W razie potrzeby dodatkowo przyprawić do smaku.

Zupę podawać posypaną pestkami dyni.

Smacznego!

Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.

Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).



Warzywa dyniowate w naszej kuchni 2019 część III


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty