Zupa krem z dyni
Postanowiłam przyrządzić jedną z ulubionych naszych zup. Ostatnio kremy często goszczą na naszym stole. Mimo, że obranie i wydrążenie dyni jest nieco pracochłonne i wymaga trochę zręczności to pozostała część dodatków przygotowuje się błyskawicznie.
Składniki:
1/2 dyni (ok 2kg)
2 duże marchewki
2 korzenie pietruszki
5 ziemniaków
2 ząbki czosnku
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
garść pestek dyni
pęczek lubczyku
ok 1l wody
garść posiekanej natki pietruszki i koperku
1 łyżeczka cukry
1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1 płaska łyżeczka kurkumy
sól, pieprz
łyżka masła
200g gęstej śmietanki 12%
Do garnka wlać ok 1l wody, dodać obraną marchewkę, pietruszkę, liść laurowy, lubczyk, ziele angielskie, pestki, cebulę, czosnek, ziemniaki oraz obraną i wydrążoną dynię. Gotować ok 30 minut do momentu zmięknięcia wszystkich warzyw. Na sam koniec gotowania dodajemy pietruszkę oraz koperek, a także wszystkie przyprawy (pieprz, sól, cukier, paprykę, curry i kurkumę).
Całość zblendować na gładki krem. Dodać łyżkę masła oraz śmietankę. Ponownie zagotować. W razie potrzeby dodatkowo przyprawić do smaku.
Zupę podawać posypaną pestkami dyni.
Smacznego!
Uwielbiam takie zupy :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak z małżami :)
OdpowiedzUsuńKocham tą zupę!
OdpowiedzUsuńDawno takiej nie jadłam, muszę zrobić, bo uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńDo mojej zupy dyniowej zawsze dodaję kawałek korzenia imbiru. Zaostrza smak:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam!
OdpowiedzUsuń