Tarta z musem czekoladowym
Nie
ma dla mnie nic lepszego niż ciasto czekoladowe. Dziś przygotowałam szybką tartę na
kruchym kakaowym spodzie z frużeliną malinową zwieńczone przepysznym musem
czekoladowym. Zapewniam Was, że dawno nie jadłam lepszego deseru. Królowa wśród
tart!
Składniki
na spod:
300g
mąki pszennej,
70g
cukru pudru,
25g
kakao,
200g
masła,
2
żółtka,
Składniki
na frużelinę:
150g
malin,
1/2
łyżeczki żelatyny nałożonej w 2 łyżkach wody,
3
łyżeczki cukru,
1/2
łyżeczki soku z cytryny,
1/2
łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody,
Składniki
na mus czekoladowy:
250ml
śmietanki 30%,
80g
czekolady mlecznej Goplana,
100g
czekolady gorzkiej 60% Goplana,
Ponadto:
100g
świeżych malin,
Listki
świeżej mięty,
Kruchy spód:
W misce mieszamy kakao, mąkę i cukier puder. Dodajemy żółtka oraz
pokrojone w drobną kostkę masło. Wszystkie składniki zagnieść na jednolite
zwarte ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na godzinę.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 2-3mm i wykładamy nim formę na tartę o
średnicy 25cm. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach. Pieczemy 20 minut w
180oC. Studzimy.
Frużelina: Żelatynę
zalać wodą, odstawić do napęcznienia.
W garnuszku
wymieszać maliny z cukrem, gotować pod przykryciem do momentu rozpuszczenia
cukru. Następnie dodajemy sok z cytryny i mąkę rozpuszczoną w wodzie,
energicznie mieszając doprowadzić do wrzenia. Zdejmujemy ze źródła ciepła,
dodajemy napęczniałą żelatynę, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Frużelina
powinna być konsystencji żelu. Jeszcze ciepłą wylewamy na upieczony kruchy
spod. Zostawiamy do wystygnięcia.
Mus
czekoladowy: Do garnuszka wlewamy śmietankę i doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy oba rodzaje pokruszonej czekolady, odstawiamy na 3 minuty, a następnie
mieszamy na jednolitą masę. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka
godzin (ja wstawiłam na całą noc).
Mocno schłodzoną
śmietankę z czekoladą ubijam na dużych obrotach miksera do momentu, aż masa
będzie puszysta. Na ostudzoną frużelinę malinową wykładamy masę czekoladową.
Dekorujemy grubo pokrojoną czekoladą, świeżymi malinami i miętą. Wstawiamy ciasto do lodówki, na co
najmniej godzinę.
Smacznego!
Przepyszny przepis! :)
OdpowiedzUsuńKocham tarty 😍
OdpowiedzUsuńWspaniała tarta :) Moje smaki :)
OdpowiedzUsuńMniam! Uwielbiam czekoladowe wypieki. Twój przepis brzmi niezwykle smacznie :)
OdpowiedzUsuńmega apetyczne!
OdpowiedzUsuń