naleśniki bez jaj

Jeśli macie alergię na jajka lub mleko to ten przepis jest właśnie dla Was. Jak zrobić idealne naleśniki bez alergenów pochodzących z jaj i mleka? Zapraszam po przepis.


Składniki:
4-4,5 szklanki mąki pszennej,
2 szklanki wody,
2 szklanki mleka kokosowego (może być też krowie jeśli ktoś nie ma alergii),
szczypta soli,
ok 50ml oleju.


Do miski wlewamy wodę, mleko, olej oraz wsypujemy sól. Całość miksujemy. Małymi porcjami dodajemy mąkę. Gdy ciasto jest zbyt rzadkie dodajemy trochę mąki, gdy za gęste wody. Odstawiamy na 15 minut. W razie potrzeby dolewamy wodę, ponieważ ciasto w zależności od użytej mąki potrafi zgęstnieć w trakcie odpoczynku. Ciasto musi być lejące i gładkie. 

Na mocno rozgrzanej patelni smażymy naleśniki. 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty