Zupa grzybowa
Sezon grzybowy w pełni. Pyszne i pachnące podgrzybki idealnie komponują się z makaronem.
Zachęcam i zapraszam po pyszny przepis!
Składniki:
500g świeżych grzybów (u mnie podgrzybki),
3 niewielkie cebule,
2 łyżki masła,
1 duża marchewka,
1 litr wywaru,
200ml śmietanki 18%,
garść natki pietruszki,
makaron świderki,
sól,
pieprz.
Grzyby oczyścić, umyć, pokroić na duże kawałki.
Na patelni stopić masło. Cebulę pokroić w kostkę, smażyć, aż się zeszkli. Dodać grzyby i smażyć ok 15 minut.
Do gorącego wywaru wrzucić startą marchewkę, podsmażone grzyby z cebulką. Gotować ok 20 minut pod przykryciem na małej mocy. Po tym czasie wrzucić makaron i gotować ok 10 minut, aż zmięknie. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Do śmietany dodać gorącą zupę, wymieszać. Całość przelać do zupy, zagotować. Doprawić posiekaną natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz