ŚMIETANKOWY PUCH
W nieco zimowym nastroju. Ciasto śmietankowy puch to kolejna
szybka propozycja na udany deser. Wilgotny biszkopt kakaowy,
przełożony delikatnym, puszystym kremem z serkiem mascarpone. Proste,
a jakże smaczne!
Składniki na biszkopt:
1 szklanka cukru,
1 cukier waniliowy,
1 masło,
2 łyżki kakao,
¼ szklanka wody,
2 szklanki mąki,
3 jaja,
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Składniki na krem:
250g serka mascarpone,
500ml śmietany 30%,
2 łyżki cukru pudru,
Biszkopt: Wodę, cukier, kakao i masło wkładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Wystudzić. Odlewamy 1/2 szklanki.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do kakaowej masy dodajemy pojedynczo żółtka i małymi porcjami mąkę. Na koniec dodajemy przesianą mąkę. Pieczemy 50 minut w 180oC w formie o wymiarach ok 20x30cm. Po wystygnięciu dzielimy na dwie równe części.
Wykonanie masy śmietankowej: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.
Czekoladowy sos (1/szklanki) rozrzedzamy delikatnie mlekiem (mniej więcej do 3/4 objętości szklanki). Takim płynem sączymy przekrojone części biszkoptu. Przekładamy kremem śmietankowym. Wierzch ciasta posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Smacznego!
Super, chętnie zjadłabym taki puszek, albo dwa :)
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie na taki torcik! :)
OdpowiedzUsuńpyszności :D
OdpowiedzUsuńcoś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńcudowne ciasto
OdpowiedzUsuńTo ciasto wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuńLubię tego typu ciasta - prosto i smacznie :) a zdjęcie ma świetny klimat :)
OdpowiedzUsuńDziekuje 🙂
Usuń
OdpowiedzUsuńlubię bardzo takie ciacha :-)
Jak woda gazowana czy niegazowna??
OdpowiedzUsuńZwykla niegazowana z kranu.
Usuń