Beza z kremem z kawą zbożową

Czy już mówiłam, ze uwielbiam torty bezowe? Chyba tak! Za każdym razem testuję i wymyślam nowe połączenia smakowe. Tym razem w roli głównej kawa inka z łamaną czekoladą. 


 Składniki na bezę:
6 białek,
1,5 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka soku z cytryny,

Składniki na krem:
2 szklanki mleka,
10 łyżek kawy inki,
2 śnieżki,
5 łyżeczek żelatyny,
3/4 szklanki zimnej wody,
1 czekolada deserowa,

Ponadto:
50g mlecznej czekolady,
bita śmietana,
listki mięty,
maliny,
kwiatki bratki.


Beza: Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.

Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Krem: Mleko zagotować, rozpuścić w nim kawę, wystudzić a następnie schłodzić.
Do inki dodać dwie śnieżki, miksować na puszysty krem. Napęczniałą żelatynę należy rozpuścić. Wlać do kremu. Połowę masy kawowej wyłożyć na blat bezowy, przykryć drugim i wyłożyć drugą część kremu.
 Czekoladę posikać nożem i posypać wierzch ciasta. Udekorować śmietaną, kwiatkiem i owocami.


Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.

Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty