straciatella

Desery uwielbiam najbardziej. I bardzo ciężko jest mi wyróżnić jeden ulubiony. Naprawdę uwielbiam wszystko, co jest słodkie. Najbardziej kocham czekoladę i kakao ;) Ostatnio moje serce skradło kakaowe ciasto straciatella. Efektowne i smaczne. 

Składniki na ciasto:
6 jaj,
1 szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki kakao,
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:
200g masła,
3 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
3 żółtka,
1 budyń śmietankowy,
2 płaski łyżki mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżki mąki pszennej,
15g cukru waniliowego,
100g czekolady

Ponadto:
4 opakowania herbatników,
wiórki czekoladowe do dekoracji

Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania łączymy z cukrem i dodjemy po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. przesiewamy. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy (24x40cm) i pieczemy 35 minut w 180st C.


Masa: 2 szklanki mleka należy zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dajemy żółtka, budyń, obie mąki. Dokładnie miksujemy i wlewamy na gotujące się mleko, energicznie mieszać i gotujemy tak jak budyń. Gdy ostygnie utrzeć z miękkim masłem. Czekoladę ścieramy na tarce. Dodajemy do puszystej masy.

Na wystygnięty biszkopt wykładamy połowę masy. Rozsmarowujemy, następnie przekładamy herbatnikami. Wykładamy pozostałą masę budyniową. Wierzch posypujemy wiórkami czekoladowymi.

Smacznego!


Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.


Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty