SAJGONKI
Sajgonki dawno nie gościły na naszym stole. Powiem szczerze, że nawet się za nimi stęskniłam. Wersja z mięsem i ryżem jednak najbardziej nam smakuje. Do tego idealnie pasuje surówka z kiszonej kapusty z dużą ilością dodatków.
Składniki:
500g mięsa mielonego wołowego,
0,5 pęczka szczypiorku,
200g szpinaku,
2 ząbki czosnku,
1 niewielka cebula,
2 marcewki,
300g pieczarek,
3 pomidory,
1 torebka ryżu basmati,
sos sojowy,
pieprz, sól,
papier ryżowy,
Surówka:
400g kapusty kiszonej,
1 marchewka,
2 jabłka,
0,5 puszki fasoli czerwonej,
2 łyzki pestek słonecznika,
3 łyżki siemienia lnianego,
0,5 pęczka szczypiorku,
2 łyżki majonezu,
Sajgonki:
Ryż ugotować al dente.
Mięso mielone wołowe należny podsmażyć na patelni. Przełożyć do miski.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko razem podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy z oliwek. Pod koniec smażenia dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Na oddzielnej patelni podsmażyć pokrojone w kostkę pomidory.
Wszystkie składniki razem połączyć i wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i sosem sojowym. Dodać posiekany szczypiorek.
Jak zwijamy sajgonki?
Makaron ryżowy delikatnie zwilżamy w wodzie. Na środku układamy farsz, składamy boki i zwijamy.
Kiedy ruloniki wyschną smażymy na patelni w niewielkiej ilości oliwy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz.
Z podanej porcji wychodzi ok 20 sajgonek.
Surówka:
Kapustę należny wypłukać w wodzie, wycisnąć, posiekać. Dodać starte na grubych oczkach jabłka oraz marchewkę, posiekany szczypiorek oraz fasolę. Posypać pestkami słonecznika i siemienia lnianego. Dodać majonez, dokładnie wymieszać.Podajemy z ulubionym sosem oraz surówką.
Pychotka, pominę ryż (zbyt wysoki IG) i zastąpię czymś innym ale też powinny być dobre :)
OdpowiedzUsuńU mnie również dawno sajgonek nie było. Mam nawet papier ryżowy, może więc go wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy, pyszności :)
OdpowiedzUsuńLubię, chociaż w domu jeszcze nie robiłam, zapisuję do wypróbowania :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę kiedyś zrobić :-)
OdpowiedzUsuńFajnie ci wyszły ;-D
OdpowiedzUsuń