Rurki z kremem karpatkowym

Na blogu jest już kilka przepisów na rurki z kremem. Jako, że lubię eksperymentować to często zmieniam krem, którym nadziewam rurki. Tym razem z kremem karpatkowym z dodatkiem cytryny to idealny dodatek do kawy czy herbaty. A jaką masę w rurkach wy lubicie najbardziej?


Składniki na krem karpatkowy:
0,5 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
200g masła


Krem karpatkowy:
Żółtka, mąki rozmieszać w pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszysty krem. Po trochu dodawać budyń. Na koniec dodać skórkę ze sparzonej i otartej skórki z cytryny. Ubijać na najszybszych obrotach do uzyskania puszystego, jednolitego kremu.
Kremem nadziać rurki.

Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.

Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).

Komentarze

  1. Bardzo lubię rurki, chętnie sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam,dawno nie robiłam,kusicielka ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, ale te rurki pięknie wyglądają :) na jednej na pewno bym się nie zatrzymała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam. Chciałabym przygotować takie rurki kilka dni wcześniej przed imprezą? Jak długo mogą leżeć same rurki, bez kremu? Jeśli tak to w jkai sposób je przechowywać żeby nie straciły na swej chrupkosci? Pudełko? Woreczek? W lodówce? Czy krem również może poleżeć kilka dni w lodówce? Z góry dziękuję za odpowiedź 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja często takie puste rurki mroze. Smakuja jak świeże. Przechowywalam je tez w papierowym pudełku przykryte ściereczką (moja praktyka to 3 dni). Po nadzianiu kremem rurki troche zmiękną, więc nie czuć ze maja kilka dni. Krem polecam zrobic swiezy, dzien przed lub 2 dni przed i nadziac rurki. Oczywisie przechowujemy w lodowce.

      Usuń
    2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

      Usuń
    3. Mrozilam surowe ciasto juz zawinięte na rurkach. Wyjęlam ok 2 godz. przed pieczeniem. Wydaje mi sie, że jednak te upieczone i zamrożone były smaczniejsze.

      Usuń
  5. A za mną właśnie ostatnio chodzą rurki z kremem budyniowym.... Muszę sobie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ta porcja kremu na ile mniej więcej rurek wystarczy?

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepis na rurki prosxe

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty