Rurki z kremem karpatkowym
Na blogu jest już kilka przepisów na rurki z kremem. Jako, że lubię eksperymentować to często zmieniam krem, którym nadziewam rurki. Tym razem z kremem karpatkowym z dodatkiem cytryny to idealny dodatek do kawy czy herbaty. A jaką masę w rurkach wy lubicie najbardziej?
Składniki na krem karpatkowy:
0,5 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
200g masła
Krem karpatkowy:
Żółtka, mąki rozmieszać w pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszysty krem. Po trochu dodawać budyń. Na koniec dodać skórkę ze sparzonej i otartej skórki z cytryny. Ubijać na najszybszych obrotach do uzyskania puszystego, jednolitego kremu.
Kremem nadziać rurki.
uwielbiam takie rurki
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię rurki, chętnie sobie zrobię :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam,dawno nie robiłam,kusicielka ;-)
OdpowiedzUsuńO matko, ale te rurki pięknie wyglądają :) na jednej na pewno bym się nie zatrzymała :)
OdpowiedzUsuńKocha i uwielbiam jednocześnie, mniam ;-D
OdpowiedzUsuńWitam. Chciałabym przygotować takie rurki kilka dni wcześniej przed imprezą? Jak długo mogą leżeć same rurki, bez kremu? Jeśli tak to w jkai sposób je przechowywać żeby nie straciły na swej chrupkosci? Pudełko? Woreczek? W lodówce? Czy krem również może poleżeć kilka dni w lodówce? Z góry dziękuję za odpowiedź 😉
OdpowiedzUsuńJa często takie puste rurki mroze. Smakuja jak świeże. Przechowywalam je tez w papierowym pudełku przykryte ściereczką (moja praktyka to 3 dni). Po nadzianiu kremem rurki troche zmiękną, więc nie czuć ze maja kilka dni. Krem polecam zrobic swiezy, dzien przed lub 2 dni przed i nadziac rurki. Oczywisie przechowujemy w lodowce.
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
UsuńMrozilam surowe ciasto juz zawinięte na rurkach. Wyjęlam ok 2 godz. przed pieczeniem. Wydaje mi sie, że jednak te upieczone i zamrożone były smaczniejsze.
UsuńA za mną właśnie ostatnio chodzą rurki z kremem budyniowym.... Muszę sobie zrobić :)
OdpowiedzUsuńTa porcja kremu na ile mniej więcej rurek wystarczy?
OdpowiedzUsuńPrzepis na rurki prosxe
OdpowiedzUsuń