Beza z kremem mascarpone i sezonowymi owocami
6 białek,
1,5 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka soku z cytryny,
Ponadto:
maliny,
czerowna porzeczka,
borówki amerykańskie
truskawki,
morelki,
mięta.
Składniki na krem:
500ml śmietanki 30%,
250g serka mascarpone,
1 łyżka cukru pudru,
Ponadto:
maliny,
czerowna porzeczka,
borówki amerykańskie
truskawki,
morelki,
mięta.
Beza: Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.
Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem: Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu.
Masę nakładamy na bezę. Przykrywamy drugim blatem bezowym, na to masa oraz owoce.
pięknie wygląda;)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńwygląda jak z bajki :) a smakuje na pewno jeszcze lepiej, szkoda ze nie potrafię tak robić.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńależ pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDziękuję!
UsuńPiękna jak malowana, aż szkoda kroić :-)
OdpowiedzUsuńPrzepis jest genialny :)) dzieci miały urodziny, to goście byli pod wrażeniem. Wyglądem jak i smakiem
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńWygląda wyśmienicie! :)
OdpowiedzUsuńkrólowa bez dwóch zdań <3
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam bezy, ale już mnie korci spróbować :)
OdpowiedzUsuńJa bardzo lubię bezę, zjadłabym taką z owocami :)
OdpowiedzUsuńbeza zawsze kojarzy mi się z mega słodkością
OdpowiedzUsuńPiękniejszego tortu nie widziałam! :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za bezą, wygląda pięknie tylko nie dla mnie ten deser
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje!
OdpowiedzUsuńZrobiłam pierwszy raz, a wyszło super. Kształt trochę nie wyszedł, ale na szczęście nic nie wypłynęło spod bezy i wszystkim smakuje. ��
OdpowiedzUsuń