beza z kremem czekoladowym
Moim zdaniem beza to królowa wśród ciast. Bardzo je lubię dlatego kombinuję, aby zawsze była nieco inna niż poprzednia. Z kremem czekoladowym smakuje wyśmienicie! Za spraw deserowej czekolady nie jest bardzo słodka, ale za to smaczna i elegancka.
Składniki na bezę:
6 białek,
1,5 szklanki cukru,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka soku z cytryny,
Składniki na krem:
500ml śmietanki 30%,
300g czekolady deserowej,
1 łyżka cukru pudru.
Ponadto:
250g świeżych malin,
złote perełki
Beza: Białka ubijamy na puszystą masę. Następnie dodajemy małymi porcjami cukier. Ubijamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści i w masie nie będzie kryształków. Dodajemy łyżkę soku z cytryny oraz przesianą mąkę.
Całość dzielimy na dwie równe części. Na pergaminie rysujemy dwa jednakowe okręgi (ok 27cm), na które wykładamy masę z białek. Piekarnik nastawiamy na 140oC i zaraz po włożeniu bezy zmniejszamy temperaturę na 100oC i tak pieczemy przez ok 90 minut, aż beza będzie całkowicie wysuszona. Beza powinna wystygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
Krem: Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty, dokładnie mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny aby śmietana była mocno schłodzona. Tak postępujemy ze śmietanką i czekoladą na krem jasny i ciemny.
Gdy śmietanka będzie mocno schłodzona dodajemy cukier puder i ubijamy na puszysty krem.
Ale piękna beza. Całość komponuje się obłędnie pysznie.
OdpowiedzUsuńbosko wygląda
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie <3 <3 <3
OdpowiedzUsuńwygląda znakomicie! pycha!
OdpowiedzUsuńCudo :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale <3
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto, gratuluję talentu :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie ;-D
OdpowiedzUsuń