Babka drożdżowa

Przepis na babkę z drożdżami, rodzynkami i czekoladą. Mam do niej słabość! Foremka silikonowa w kształcie róży. Ciasto po upieczeniu bardzo ładzie od niej odchodzi. Udekorowana cukrem pudrem i czekoladą. Jest bardzo smaczna, delikatna i puszysta. 


Składniki:
40g drożdży,
3/4 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
100g masła,
6 żółtek,
2 szklanki mąki pszennej,
100g rodzynek,
50g czekolady,
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej,

Ponadto:
cukier puder,
czekolada,


Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki mąki i ciepłe mleko, całość dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 15 minut. 
Masło roztopić.
Mąkę przesiać.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Dobrze osączyć na sicie.
Czekoladę pokroić nożem na małe kawałki.
Cukier łączymy z żółtkami. Ubijamy na puszysty, jasny kogiel mogiel. 

Gdy rozczyn drożdżowy podwoi swoją objętość dodajemy do niego mąkę i masę jajeczną. Ciasto wyrobić ręcznie lub mikserem z hakiem. Gdy ciasto będzie jednolite dodać masło i dalej wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i przestanie się kleić. Na koniec dodajemy rodzynki, czekoladę i skórkę pomarańczową. Miskę przykryć ściereczką i ponownie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1 godzinę (aż ciasto podwoi swoją objętość).

Ciasto wyłożyć do formy, przykryć ściereczką i odstawić na ok 30 minut do wyrośnięcia. Piec 45 minut w temperaturze 180st C. 

Upieczoną babkę po wystygnięciu wyjąć z formy i posypać cukrem pudrem oraz polać roztopioną czekoladą.

Smacznego!

Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.

Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty