Muffiny z buraka

Czerwone serduszka z okazji dnia taty ;) Bez sztucznych barwników. Cudowny kolor zawdzięczamy czerwonym burakom. 


Składniki:
1 szklanka tartych buraków (surowych, startych na drobnych oczkach),

1 szklanka mąki,

1/2 szklanka cukru (w tym 2 łyżeczki z wanilią),
2 jaja,
1/3 szklanki oleju,
pół łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki cynamonu,
1 łyżeczka imbiru,
2 łyżki soku z cytryny.


Białka ubijamy na pianę. Żółtka ucieramy z cukrem do uzyskania kogla mogla. 
Suche skłądniki łączymy ze sobą. Dodajemy do żółtek. Pod koniec łączymy z burakami, olejem oraz cytryną. Mieszamy delikatnie i dodajemy ubitą pianę z białek. 

Do foremek w kształcie serca wlewamy ciasto. Pieczemy w 180°C przez ok. 30 minut (do suchego patyczka).

Po wystygnięciu polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy kolorowymi cukierkami.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty