Marysieńka

Pyszne kakaowe ciasto z kremem i bezą orzechową. Biszkopt jest delikatny, a jajeczna masa w połączeniu z chrupiącymi orzechami daje nie lada wrażenia smakowe!


Składniki na biszkopt kakaowy:
5 jaj,
1 szklanka cukru,
1,5 łyżki kakao,
5 łyżek mąki pszennej,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,

Składniki na warstwę orzechową:
4 białka ,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki płynnego miodu,
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
200g posiekanych orzechów włoskich,

Składniki na krem:
4 żółtka,
3/4 szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1 budyń śmietankowy,
2 płaskie łyżki mąki pszennej,
3 szklanki mleka,
200g masła,

Poncz:
1 szklanka wody
2 łyżeczki cukru
Cytryna

Polewa:
100g czekolady,
20g masła,
3 łyżki mleka,


Biszkopt kakaowy: Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na puszystą pianę. Ddodajemy cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Dodajemy żółtka, miksujemy. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Miksujemy na najniższych obrotach. Ciasto przelewamy do blaszki o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 20 minut w 170st C (do suchego patyczka). Studzimy, dzielimy na dwa blaty.

Biszkopt orzechowy: Białka ubijamy na puszystą pianę. Dodajemy miód i cukier, miksujemy do momentu całkowitego rozpuszczenia kryształków. Kolejno dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy posiekane orzechy. Całość delikatnie mieszamy do połączenia składników. Masę przelewamy do blaszki o wymiarach 20x30cm. Pieczemy 25-30 minut w 180st C. Studzimy.

Krem: 2,5 szklanki mleka wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagotować. Pozostałą część mleka wymieszać z mąką, budyniem i żółtkami. Wylewamy na gotujące się mleko. Mieszamy do zgęstnienia. Przykrywamy folią, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Masło w temperaturze pokojowej ubijamy na puch, porcjami dodajemy budyń. Miksujemy do uzyskania puszystej masy.

Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu arakowego.

Polewa: Czekoladę, masło oraz mleko umieszczamy w małym garnuszku. Całość podgrzewamy do uzyskania jednolitej, płynnej konsystencji. Polewamy ciasto.

Składanie ciasta: Ciemny biszkopt nasączyć ponczem, na który wykładamy połowę kremu. Następnie wykładamy warstwę orzechową i drugą połowę masy budyniowej, potem ponownie biszkopt kakaowy, który sączymy ponczem. Całość polewamy polewą czekoladową i dekorujemy posypką.







Smacznego!

Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.

Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty