Bułki pszenno - żytnie z smieiem lnianym
Ostatnio bardzo polubiliśmy domowe pieczywo. Dlatego codziennie eksperymentuje z różnymi dodatkami. Dziś zapraszam po przepis na bułeczki z dodatkiem siemienia lnianego. W głowie mam już mnóstwo pomysłów na kolejne ciekawe bułeczki ;)
Składniki:
30g świeżych drożdży
600ml ciepłej wody lub mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
400g mąki żytniej
400g mąki pszennej
0,5 szklanki siemienia lnianego
Drożdże razem z cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Do mieszanki dodać 400g mąki żytniej, dobrze wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie dodać sól oraz 400g mąki pszennej i siemię lniane. Zagnieść ciasto, ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia przez ok 30 minut.
Po tym czasie uformować bułeczki. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem. Tępą stroną noża robimy nacięcia. Jeśli ciasto się przykleja nóż posypujemy mąką. Bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut (najlepiej do podwojenia objętości)
Bułeczki pieczemy przez ok 15 minut do zarumienienia w temperaturze 200 stopni C.
Smacznego!
Ale pysznie wyglądają :) Idealne na śniadanie!
OdpowiedzUsuńOj tak :-)
UsuńRewelacyjne pieczywo ;-D
OdpowiedzUsuńDomowe, najlepsze :-)
Usuńjakich mąk użyć?
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
UsuńŻytnia typ 720, pszenna 405
Usuń