babeczki kopce kreta

Kakaowe babeczki z bitą śmietaną i bananami. Zapraszam po mini wersję popularnego deseru.  


Składniki na babeczki:
1 jajo,
1/4 szklanki maślanki,
1/2 szklanki mleka,
1/2 szklanki cukru,
szczypta soli,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 szklanka mąki tortowej,
2 łyżki kakao.

Składniki na krem:
500 ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
2 łyżeczki żelatyny,
1/4 szklanki wody.

Ponadto:
2 banany.

Suche składniki łączymy ze sobą.
Jaja roztrzepujemy w oddzielnej misce razem z mlekiem i maślanką. Stopniowo dosypujemy suchą mieszankę. Mieszamy na jednolitą masę. Ciasto nakładamy do 3/4 wysokości foremek. Piec ok 25min w 180oC. Po wystudzeniu ścinamy lekko wierzch i za pomocą łyżeczki wydrążamy środek. Ciasto, które pozostanie należy pokruszyć w dłoniach, posłuży nam to do posypania babeczek.

Banany kroimy w drobną kostkę, a następnie delikatnie skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Żelatynę zalewamy zimną wodą. Zostawiamy do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Wrzucamy banany, mieszamy do połączenia składników. 

Wydrążone babeczki napełniamy remem, tak, aby powstał kopczyk. Posypujemy pokruszonym ciastem, lekko dociskając.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty