Truskawkowa kostka
Truskawki! Teraz jest ich całe mnóstwo. My je uwielbiamy, dlatego co
rusz wymyślam nowe przepisy na smakołyki z ich użyciem. Tym razem lekka kostka
truskawkowa. Delikatny biszkopt, bita śmietana i owoce. Sami się przekonajcie,
że ciasto jest zarówno proste, szybkie jak smaczne ;)
Składniki na biszkopt:
6 dużych jaj,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu,
Składniki na poncz:
1,5 szklanki wrzątku,
3 łyżki cukru,
Sok z cytryny,
Składniki na warstwę
śmietankową:
750ml śmietanki 30%,
3 łyżki cukru pudru,
3 łyżeczki żelatyny,
1/4 szklanki zimnej wody,
Ponadto:
500g truskawek.
Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę,
dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy
po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet.
Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie
mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x20cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 160oC piekarnika i pieczemy ok 35 minut.
Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do
wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty.
Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy,
studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Warstwa śmietankowa: Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Umyte
truskawki kroimy na cztery części. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem z
cukrem pudrem, na koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę, dokładnie mieszamy.
Wrzucamy truskawki, delikatnie mieszamy.
Blaty biszkoptu sączymy ponczem. Wykładamy
połowę masy, przykrywamy drugim biszkoptem, sączymy i wykładamy resztę
śmietany.
Smacznego!
ale pycha!
OdpowiedzUsuńSmaczne ciacho :-)
OdpowiedzUsuńwoow super ciasto
OdpowiedzUsuńJak ty kusisz tymi ciastami już bym zjadła kawałek
OdpowiedzUsuńPycha ;-D
OdpowiedzUsuńTruskawkowa kostka zrobiła furorę na przyjęciu :)
OdpowiedzUsuń