Ptysiowe łabędzie
Ptysie z kremem, bitą śmietaną, masą jajeczną. Wszystkie są przepyszne. Forma podania również jest ważna. Delikatne ciasto parzone w kształcie łabędzi.
Składniki na ciasto parzone:
1 szklanka wody
125g masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jaja
Składniki na krem:
0,5 l mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 żółtko
skórka otarta z 1 cytryny
200g masła
W rondelku z grubym dnem
zagotować wodę z masłem. Na gotującą się
wodę wsypać mąkę pszenną, energicznie mieszając, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i
odchodzi od ścianek garnka. Wystudzić.
Ciasto
zmiksować z jajkami, do gładkości. Przełożyć do worka cukierniczego z
ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki (ja używam Wilton M1).
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać okrągłe porcje ciasta, w sporych odstępach (mocno
rośnie).
W takiej samej ilości, co okrągłe porcje ciasta wyciskamy haczyki, posłużą nam za głowę i szyję łabędzi.
Piec w temperaturze
200ºC przez około 20 - 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić wzdłuż.
Krem: Żółtka, mąki rozmieszać w pół szklanki mleka. Pozostałą część mleka zagotować z cukrem waniliowym. Ugotować budyń. Wystudzić.
Masło utrzeć na puszysty krem. Po trochu dodawać budyń. Na koniec dodać skórkę ze sparzonej i otartej skórki z cytryny. Ubijać na najszybszych obrotach do uzyskania puszystego, jednolitego kremu.
Upieczone i wystudzone ptysie przeciąć na pół (skrzydła). Górną warstwę przekroić wzdłuż.
Kremem przełożyć ptysie. Na nim położyć skrzydła. Z przodu wbić szyję. Całość posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
ale śliczne!!!
OdpowiedzUsuńCudne :) Dawno ptysi nie jadłam i chętnie bym takie zrobiła.
OdpowiedzUsuńJakie cudowne. Pamiętam je z tortu komunijnego, a było to tyle lat...
OdpowiedzUsuńMój ulubiony deser <3
OdpowiedzUsuńMój ulubiony deser <3
OdpowiedzUsuń