Kruche babeczki z posypkami

Malutkie tarty z kolorowymi posypkami. Kto ich  nie lubi niech żałuje


Składniki na kruche spody (25szt):
2 żółtka,
200g masła,
1 szklanka cukru pudru,
2 szklanki mąki pszennej (ująć 2 łyżki),
2 łyżki gęstej śmietany 18%.

Składniki na krem:
1 kostka masła,
1 szklanka mleka,
1 budyń śmietankowy,
½ szklanki cukru,
2 żółtka,
1 płaska łyżka żelatyny.

Ponadto:
kolorowe posypki,
wiórki waflowe.


Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder, żółtka oraz śmietanę zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim foremki i podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia.

Budyń ugotować w ½ l mleka i ostudzić. Masło obić na puszysta masę. Żółtka utrzeć z cukrem. Połączyć razem. Ciągle mieszając, dodawać budyń. Na koniec dodać rozpuszczoną żelatynę.

Krem nakładamy na kruche spody. Dekorujemy posypkami.

Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty