kompot z rabarbarem na karmelu

Orzeźwiający, lekko kwaśny smak z nutą wanilii i karmelu. Niezwyczajny sposób na domowy kompot z rabarbarem poleca się na ciepłe letnie dni.


 Składniki:
600g rabarbaru,
8 łyżek cukru,
2 łyżki z wanilią,
2 litry wody.

Ponadto:
Liście świeżej mięty.


Do garnka wsypać cukier oraz cukier z wanilią. Rozprowadzić po dnie naczynia. Podgrzewamy na niewielkim ogniu przez ok 5-10 minut do momentu karmelizacji cukru (kolor lekko brązowy). W międzyczasie rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć, a następnie pokroić w kawałki o długości ok 2cm. Wrzucamy do cukru, cały czas mieszając, gdy rabarbar puści sok, zbrylone cząstki cukru będą się roztapiały. Po ok 5 minutach wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 5 minut, aż rabarbar się rozgotuje.
Odstawiamy, aż wystygnie. Robimy tak po to, aby jak najwięcej esencji z soku znalazło się w kompocie. Po tym czasie przecedzamy przez sitko do dzbanka.


Smacznego!



Komentarze

  1. Kompot wspomnienie dzieciństwa. Czekało się aż rabarbar urośnie a potem rozkoszowalismy się smakiem. Pozdrawiamy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Oby tych ciepłych dni było więcej do końca lata,bo wiosna nas nie rozpieszcza w tym roku.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie domowe kompoty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. ¡¡Hola!! ¡¡Qué bebida más refrescante!! Por aquí no se encuentra fácilmente el ruibardo, pero me encantaría probarlo y más en una bebida tan estupenda como ésta, con sabor a caramelo. Besitos.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty