jogurtowiec z rabarbarem
Bardzo
szybkie ciasto. Lekkie i orzeźwiające. Z nutą rabarbaru i ulubionych dodatków
smakowych. Ładnie się prezentuje i nie jest słodkie.
Składniki na mus z rabarbaru:
300g rabarbaru,
½ szklanki wody,
60g cukru,
6g żelatyny,
50ml wody.
Składniki jogurtowe:
2 jogurty naturalne (400ml),
Galaretka wiśniowa,
Galaretka cytrynowa.
Mus: Żelatynę zalać zimną wodą.
Odstawić do napęcznienia.
Rabarbar należy oczyścić z liści. Umyć,
obrać, a następnie pokroić w kawałki o długości ok 1 centymetra. Na dno garnka
wylewamy ½ szklanki wody. Wrzucamy rabarbar, cukier i gotujemy na małym ogniu,
aż rabarbar się rozpadnie. Blendujemy na gładki mus.
Żelatynę podgrzewamy i roztapiamy.
Dodajemy do musu i mieszamy. Wylewamy na dno silikonowej formy w kształcie
babki. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut, aby całość się zestygła.
Galaretkę wiśniową rozpuszczamy w ½ szklanki
wrzątku. Cały czas mieszając dodajemy jeden jogurt naturalny. Wylewamy na mus z
rabarbaru. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Tak samo postępujemy z
galaretką cytrynową. Całość wstawiamy do lodówki na ok 1 godzinę. Gdy wszystko
będzie mocno zwarte odwracamy na podkład i delikatnie odklejamy formę.
Smacznego!
Wygląda cudownie !
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcie i smaki też moje :-)
OdpowiedzUsuńBiorę w ciemno! Pycha.
OdpowiedzUsuńJeju, jakie ono piękne! <3
OdpowiedzUsuńJogurtowiec robię dwa, trzy razy w sezonie letnim :) Twój pięknie się prezentuje, więc zrobię
OdpowiedzUsuń