Biszkopt z musem czekoladowym i czereśniami


W tym roku cena czereśni jest bardzo wysoka. Mój teść na szczęście ma pokaźne drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory!


Składniki na biszkopt :
6 dużych jaj,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu.

Składniki na mus czekoladowy:
500 ml śmietanki 30%,
2 czekolady deserowe,
1 łyżeczka cukru pudru,
250g serka mascarpone.

Składniki na poncz:
1,5 szklanki wrzątku,
3 łyżki cukru,
sok z cytryny.

Ponadto:
500g czereśni,
2 galaretki wiśniowe.


Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty.

Mus czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty, dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby śmietana była mocno schłodzona. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszysty krem.

Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

Dolną część biszkoptu sączymy połową ponczu. Wykładamy mus czekoladowy, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Na wierzch układamy uprzednio umyte i pozbawione pestek czereśnie. Polewamy tężejącą galaretką.

Smacznego! 

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty