Biszkopt z musem czekoladowym i czereśniami
W tym roku cena czereśni jest bardzo wysoka. Mój
teść na szczęście ma pokaźne drzewo owocowe, dlatego pozwoliłam sobie użyć ich
do ciasta. Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki
czy porzeczki. Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie
wieczory!
Składniki na biszkopt :
6 dużych jaj,
1 szklanka cukru,
1,5 szklanki mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżeczka octu.
Składniki na mus
czekoladowy:
500 ml śmietanki 30%,
2 czekolady deserowe,
1 łyżeczka cukru pudru,
250g serka mascarpone.
Składniki na poncz:
1,5 szklanki wrzątku,
3 łyżki cukru,
sok z cytryny.
Ponadto:
500g czereśni,
2 galaretki wiśniowe.
Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi
porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu
przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie
mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie
mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i
pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Odstawiamy
do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty.
Mus czekoladowy: Śmietankę
podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty,
dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa.
Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby śmietana była
mocno schłodzona. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek
mascarpone i ubijamy na puszysty krem.
Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy,
studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.
Dolną część biszkoptu sączymy połową ponczu. Wykładamy mus czekoladowy,
przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Na wierzch układamy uprzednio umyte i
pozbawione pestek czereśnie. Polewamy tężejącą galaretką.
Smacznego!
pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńSmaku mi narobiłaś na czereśnie!
OdpowiedzUsuńSmakowite :-)
OdpowiedzUsuńWspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuń