Wytrawne muffiny ze szpinakiem i fetą

Wytrawne babeczki z dużą dozą szpinaku i sera feta. Jak każde muffiny te są również szybkie w przygotowaniu i myślę, że każdy sobie z nimi poradzi. Są wilgotne i sycące. Moi domownicy je pokochali.


Składniki:
400g świeżego lub mrożonego szpinaku
100g masła lub oliwy z oliwek + 1 łyżka do smażenia szpinaku
500ml jogurtu naturalnego
4 jaja
250g sera feta
3 ząbki czosnku
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pieprz
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej


Masło roztopić i odstawić do wystygnięcia. Ser feta pokroić w kostkę.
Na patelni rozpuścić 1 łyżkę masła, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Wyłożyć szpinak, smażyć na małym ogniu do momentu, aż się odmrozi i cała woda odparuje. Całość doprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Wystudzić.
Jaja, jogurt, roztopione masło lub oliwę umieścić w naczyniu, dokładnie wymieszać do połączenia składników. Dodać szpinak i fetę. Na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, mieszamy do połączenia składników.
Ciasto wykładać do papilotek. Piec w temperaturze 180st. C przez ok 30 minut (do suchego patyczka).
Smacznego!

Dziękuję, że tutaj jesteś! Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz o  tym przepisie.

Nie zostawiaj w komentarzach linków (chyba, że kontekst rozmowy tego wymaga).


Komentarze

Popularne posty