szarlotka bez jaj
Gdy
podczas karmienia synka okazało się, że muszę zastosować dietę eliminacyjną,
aby sprawdzić, co mu nie pasuje zaczęłam od jaj. A że uwielbiam ciasta to
ciężko było mi zrezygnować z deserów. Wpadłam, więc na pomysł, aby zrobić
szarlotkę na kruchym spodzie bez dodatku jaj. Aby ciasto nie było zbyt blade
zabarwiłam je kurkumą, której kolor zastąpił żółtka jaj. Myślałam, że taki
eksperyment nie zda egzaminu, ale na szczęście ciasto wyszło pyszne. I jak
tylko się skończyło od razu upiekłam kolejną.
Składniki
na kruche ciasto:
70g mąki pszennej,
1 płaska łyżeczka kurkumy,
15g cukru pudru,
45g miękkiego masła,
10 łyżek wody,
Szczypta soli.
Ponadto:
1½ kg jabłek,
1/2 szklanki cukru.
Mąkę i kurkumę należy przesiać do miski, dodać
masło, cukier puder, sól oraz wodę. Szybko zagnieść. Ciasto należy lekko
schłodzić (ok. 30min). Podzielić na dwie części (1/3 i 2/3). Większą część
rozwałkować, wylepić nim dno foremki (20x30cm) i podziurkować spód, aby
zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną
godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia.
Jabłka należy obrać, usunąć gniazda nasienne i
zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka, dodać cukier i
cynamon. Smażyć ok 10 minut.
Na zapieczony spód wyłożyć jabłka. Pozostałą
część ciasta rozwałkować, pociąć na paski. Układać kratkę na owocach. Piec 45
minut w 160oC. Po upieczeniu odstawić do wystygnięcia.
Przechodziłam ten czas wyrzeczeń, a nie żłuję, mam 15-latka bez alergii . Wspaniała szarlotka!
OdpowiedzUsuńMiałam nielada zagadkę co sobie upiec. Szarlotkę lubię więc taka bez jaj jest strzałem w dziesiątkę!
UsuńSzarlotkę love w każdej postaci :-)
OdpowiedzUsuńidealnie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie ;-D
OdpowiedzUsuńSzarlotka to moje ulubione ciasto :-)
OdpowiedzUsuń